Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΙΣ 11\9\2013 (Β’ ΜΕΡΟΣ)
● Προβλήματα στην άρδευση – Ανάγκη αποτίμησης κι επαναπροσδιορισμού του συστήματος λειτουργίας
● Τεχνικό Πρόγραμμα 2014


Πολλά προβλήματα στην άρδευση: Πλησιάζουμε προς το τέλος και της φετινής αρδευτικής περιόδου. Δυστυχώς, όπως προέκυψε κι από τη συζήτηση που ακολούθησε μετά από σχετική ερώτησή μας, η φετινή περίοδος είναι ιδιαίτερα προβληματική από πολλές πλευρές. Αφήνοντας κατά μέρος τις καταγγελίες, απαντήσεις κι ανταπαντήσεις που είχαν προηγηθεί, ρωτήσαμε πολύ συγκεκριμένα για ποιο λόγο παρουσιάστηκε τόσο μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας (με αποτέλεσμα πολλές ζημίες σε καλλιέργειες) ιδιαίτερα στις περιοχές «Ρόγγια – Τσαπουρνιά» και «458», σε μία περίοδο μάλιστα όπου λειτούργησε για πρώτη φορά κι ο ταμιευτήρας.
Το ακόμη πιο οξύμωρο είναι ότι, παρά τη λειτουργία του ταμιευτήρα, τα έξοδα προς τη Δ.Ε.Η., όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος κι ο προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας, έχουν ήδη διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι (πλησίαζαν τις 200.000€ στις 31\8), με ορατό τον κίνδυνο τριπλασιασμού μέχρι το τέλος της περιόδου.
Η απάντηση του δημάρχου περιορίστηκε κυρίως στο να κατηγορήσει ως «τσαμπατζήδες» τους περισσότερους διαμαρτυρόμενους για ζημίες (μα κι έτσι να ήταν, δεν είναι ευθύνη της δημ. αρχής η είσπραξη των αντίστοιχων τελών;), ενώ η αρμόδια αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκλήθηκαν από την φετινή ανομβρία και κάποιες βλάβες στο δίκτυο.
Σχετικά με την ανομβρία, χωρίς να είμαστε απόλυτοι, θεωρούμε πως το φετινό καλοκαίρι δεν υστερούσε σε βροχές σε σχέση με τα προηγούμενα. Όσο για τις βλάβες, αυτές πράγματι ήταν σοβαρότατο πρόβλημα, αλλά γεννώνται ερωτηματικά σχετικά με τη συχνότητα που παρουσιάζονται και μάλιστα σε μηχανήματα κι εξαρτήματα σχετικά καινούργια. Τίθεται, αν μη τι άλλο, θέμα σωστής διαχείρισης και συντήρησης του δικτύου. Επίσης είναι λογικό να συμβαίνουν κάποιες «αβαρίες», δεν είναι όμως καθόλου λογικό να καθυστερεί η αποκατάσταση του δικτύου επί πολλές ημέρες – με ό, τι αυτό συνεπάγεται – λόγω λανθασμένων επιλογών κι εκτιμήσεων.
Για τα «φουσκωμένα» έξοδα προς Δ.Ε.Η. δεν δόθηκε καμία εξήγηση, παρά η υπόσχεση να ερευνηθεί το θέμα και να απαντηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Επιμείναμε λίγο περισσότερο στο θέμα αυτό, γιατί κρύβει κι άλλους κινδύνους. Όπως απαντήθηκε από τον  προϊστάμενο οικονομικής υπηρεσίας, το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της άρδευσης θα πέσει έξω κατά 150 – 200 χιλ. ευρώ φέτος μόνο στον τομέα των εξόδων ηλεκτρικής ενέργειας, τινάζει στον αέρα τον συνολικό προϋπολογισμό του δήμου, εξέλιξη με πολλές παρενέργειες.
Με την ευκαιρία, ζητήσαμε να γίνει και μία αποτίμηση για τα θετικά ή αρνητικά του «στρεμματικού» συστήματος που εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά φέτος. Η αρμόδια αντιδήμαρχος απάντησε πως αυτό θα γίνει στο τέλος της αρδευτικής περιόδου, όταν θα έχουμε πιο ολοκληρωμένα στοιχεία στη διάθεσή μας.
Πιστεύουμε πως στον απολογισμό της φετινής αρδευτικής περιόδου θα πρέπει να γίνει μία γενικότερη αποτίμηση λειτουργίας του συστήματος, για να βρούμε επιτέλους και – κυρίως – να διορθώσουμε τα σημεία εκείνα όπου «στραβά αρμενίζουμε» τόσο καιρό παρά τις εναλλαγές συστημάτων. Εκτός κι αν κάποιοι βολεύονται να πιστεύουν ότι «ο γιαλός είναι στραβός». Δεν υπάρχουν όμως πλέον άλλα περιθώρια «στρουθοκαμηλισμού».
Τεχνικό Πρόγραμμα: Πολύ νωρίτερα συγκριτικά με άλλες χρονιές καταρτίστηκε και ήρθε προς ψήφιση στο Δ.Σ. το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2014. Εν μέρει λόγω του επιβεβλημένου «σφιχτού» προϋπολογισμού, εν μέρει όμως και λόγω της έλλειψης διάθεσης διεκδίκησης και σχεδιασμού από τη δημοτική αρχή για νέα έργα και προγράμματα πνοής (π.χ. πρόγραμμα ανακύκλωσης, έργα ανάδειξης τουρισμού-πολιτισμού κλπ.), το φετινό πρόγραμμα έχει ύψος προϋπολογισμού περίπου στα 15 εκατ. ευρώ, με πραγματικό ύψος νέων προτάσεων μόλις στα 2 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε συνεχιζόμενα έργα και μελέτες (μόνο 10 εκ. ευρώ είναι από τα αποχετευτικά έργα στην Δ.Ε. Δίου).
Για άλλη μία φορά η διαδικασία συζήτησης του Τεχν. Προγράμματος στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης θύμιζε παρωδία με προσκλήσεις της τελευταίας στιγμής για να πραγματοποιηθεί μία υποχρεωτική εκ του νόμου διαδικασία που κάποιοι όμως τη βλέπουν απλώς σαν «αγγαρεία». Η «καραμέλα» της μη προσέλευσης των μελών της επιτροπής πρέπει να σταματήσει γιατί αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη μίας συνεχούς απαξίωσης ενός οργάνου από τη δημ. αρχή. Αρνητική εξέλιξη και η αποκάλυψη ότι η δρομολογημένη, υποτίθεται, πρόσληψη ειδικών συνεργατών για την σύσταση γραφείου παρακολούθησης προγραμμάτων χρηματοδότησης και σύνταξης σχετικών προτάσεων, δεν πραγματοποιήθηκε. Απλή διαχείριση της μιζέριας και πάλι. Όπως ήταν φυσικό, καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα.

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».