Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ Α' ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ»


ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ (Α΄ ΦΑΣΗ)



Παρά τις ενστάσεις κι επιφυλάξεις μας για το εκπρόθεσμο της όλης διαδικασίας (τόσο το προσχέδιο του προγράμματος, όσο και η σχετική διαβούλευση έπρεπε, σύμφωνα με τον νόμο, να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30\09\2012), σε συνέχεια των παρατηρήσεων που επιγραμματικά αναφέραμε στις 20\12\2012, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., καταθέτουμε ένα πρώτο υπόμνημα (πιθανόν να ακολουθήσει και συμπληρωματικό) με επισημάνσεις και προτάσεις προσθηκών/βελτιώσεων.


Σελ. 15 κ.ε: Τα στοιχεία μόνιμου και νόμιμου πληθυσμού από την απογραφή του 2011 της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι διαθέσιμα εδώ και αρκετούς μήνες. Επομένως θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση με βάση τα νέα δεδομένα.

Σελ. 22 κ.ε: Στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες τα στοιχεία που παρατίθενται χρειάζονται άμεση επικαιροποίηση και διασταύρωση και με στοιχεία άλλων υπηρεσιών ή φορέων (διεύθυνση πρόνοιας, ακόμη και τις κατά τόπους ενορίες). Π.χ. απουσιάζουν εντελώς στοιχεία από την Δ.Ε. Λιτοχώρου.

Σελ. 25-26: Στην αναφορά σχετικά με το ΕΠΑ.Λ. πρέπει να συμπληρωθεί ο ακριβής αριθμός μαθητών/τριών του δήμου μας που φοιτούν στα ΕΠΑ.Λ. της Κατερίνης. Επιπλέον κρίνουμε σκόπιμο να συνταχθεί άμεσα ερωτηματολόγιο προς τους μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου του δήμου Δίου - Ολύμπου για να διαπιστωθεί ο πραγματικός αριθμός όσων θα επιθυμούσαν να φοιτήσουν σε ΕΠΑ.Λ., εάν λειτουργούσε ένα εντός του δήμου μας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Σελ. 29: Να ξεκαθαριστεί το «προσωρινά δε λειτουργεί» ως χαρακτηρισμός που συνοδεύει τα περισσότερα Κ.Α.Π.Η. Π.χ. πόσα από αυτά υπολογίζεται πως θα επαναλειτουργήσουν εντός του έτους;

Σελ. 32: Στις αθλητικές διοργανώσεις, κοντά στους αγώνες δρόμου «Olympus Marathon», «Olympus Mythical Trail» κτλ., να προστεθεί και ο «Χειμερινός Ενιπέας».

Σελ. 33-34: Στους πολιτιστικούς συλλόγους δεν καταγράφηκαν το «Ίδρυμα Σακελλαρίδη» και ο «Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη» Πιερίας (με έδρα το Λιτόχωρο).

Σελ. 35 κ.ε: Στην ενότητα «Χώροι πολιτισμού για διεξαγωγή εκδηλώσεων»:
- Στο λατομείο μπορεί να διεξάγεται συγκεκριμένη (μη πολιτιστική) εκδήλωση, αλλά το ίδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί «χώρος πολιτισμού».
- Στους χώρους αυτούς πρέπει να προστεθούν (πέρα από τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων) και τα προαύλια των σχολείων.

Σελ. 42: Σχετικά με τα «Προμήθεια». Η φράση: «Είναι πανελλήνιος θεσμός που σκοπό έχει να φέρει εκείνους που ενδιαφέρονται σε επαφή με τον πολιτισμό, το πνεύμα και τις αξίες των Ελλήνων προγόνων.» είναι τουλάχιστον ατυχής εκφραστικά! Δηλ. εμείς δεχόμαστε ότι οι σημερινοί Έλληνες είμαστε κάτι «άλλο», αποκομμένοι από τους αρχαίους, χωρίς συνέχεια πολιτισμική; Προτείνουμε να αλλάξει ως εξής: «Είναι πανελλήνιος θεσμός…και τις διαχρονικές αξίες του Ελλήνισμού.». Ομοίως η τελευταία φράση της παραγράφου να αλλάξει σε: «Οι γιορτές των Προμηθείων προβάλλουν και αναδεικνύουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.». Επίσης δεν είναι δυνατόν να αναφέρουμε σε επίσημο δημοτικό κείμενο ένα ανύπαρκτο επισήμως τοπωνύμιο («Άλσος Προμηθέως»). Πρέπει τουλάχιστον να προηγείται η επίσημη ονομασία της περιοχής (περιοχή «Άι-Γιάννη» στο Λιτόχωρο).

Σελ. 44: Σωστή η εκτενής αναφορά στα καρναβάλια (παρελάσεις) Βροντούς και Λεπτοκαρυάς. Τη στιγμή όμως που άλλοι δήμοι πασχίζουν να αναβιώσουν από καιρό ξεχασμένα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα και να τα αξιοποιήσουν τουριστικά, είναι τουλάχιστον «εγκληματικό» να προσπερνώνται με μία μόλις αράδα οι «καρναβαλικές εκδηλώσεις» Λιτοχώρου και Πλαταμώνα! Δηλ. δεν έχει καμία αξία προβολής το παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο της καύσης των κέδρων στους «μαχαλάδες» του Λιτοχώρου, οι ρίζες του οποίου χάνονται στο βάθος του χρόνου και τελείται αδιάλειπτα εδώ κι αιώνες;

Σελ. 45-46: Στην ενότητα «Ιστορικές επέτειοι», δεν είναι δυνατόν να συγκαταλέγεται πλάι στην «Επανάσταση του Ολύμπου» και την «28η Οκτωβρίου» η «Επέτειος μάχης Χωροφυλακής». Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τελείται ένα μνημόσυνο για τους πεσόντες εκείνης της μάχης (πράγμα που γίνεται άλλωστε), αλλά δεν μπορεί να «βαφτίζεται» αυτό «ιστορική επέτειος» ενταγμένη μάλιστα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου!

Σελ. 48 κ.ε: Σε ζητήματα που αφορούν το εργατικό δυναμικό (δείκτες απασχόλησης, ανεργίας κτλ.) δεν είναι δυνατόν να εμμένουμε στα παρωχημένα στοιχεία του 2001. Χρειάζεται άμεση επικαιροποίηση με αξιοποίηση στοιχείων από το οικείο γραφείο του Ο.Α.Ε.Δ.

Σελ. 58 κ.ε: Στις επισημάνσεις – διαπιστώσεις – προτάσεις σχετικά με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής γίνεται σωστά αναφορά στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου παραγωγικής διαδικασίας και διαχείρισης των προϊόντων, ενώ επισημαίνεται ότι «σημαντικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Δήμου σε επίπεδο ενημέρωσης, προκειμένου να μην χάνονται ευκαιρίες για τους παραγωγούς και να υπάρχει πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση.». Ο αναγκαίος αυτός νέος ρόλος του Δήμου πρέπει να λειτουργήσει άμεσα με την πραγματική αξιοποίηση κι όχι με την απλή σύσταση του αποκεντρωμένου γραφείου αγροτικής ανάπτυξης στη Δ.Ε. Δίου (βλ. και επιχ. προγρ., σ. 121). Το ίδιο ισχύει και στον τριτογενή τομέα για το αποκεντρωμένο γραφείο απασχόλησης και τουρισμού στην Δ.Ε. Ανατ. Ολύμπου (βλ. και επιχ. προγρ., σ. 120).

Σελ. 67 κ.ε: Ανάλογη επικαιροποίηση και διασταύρωση χρειάζονται και τα στοιχεία των πινάκων τουριστικών καταλυμάτων. Πρέπει να αξιοποιηθούν οι βάσεις δεδομένων π.χ. των ενώσεων ξενοδόχων, ιδιοκτητών κάμπινγκ, ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων.

Σελ. 86: Το κάστρο του Πλαταμώνα δεν είναι «ενετικό». Είναι βυζαντινή πόλη – κάστρο του 10ου αι. μ.Χ. με έργα συντήρησης κι αρχιτεκτονικές προσθήκες Φράγκων, Βυζαντινών (όταν το επανακατέκτησαν) και Οθωμανών. (Βλ. και σ. 104 του επιχ. προγρ.)

Σελ. 87: Δυστυχώς δεν υπάρχει διατηρημένος «παλιός οικισμός» στο Λιτόχωρο. Μπορούμε να μιλάμε μόνο για «ιστορικό κέντρο», το οποίο βέβαια θα πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο και με σοβαρό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σημανθούν και να αναπαλαιωθούν τα ελάχιστα εναπομείναντα παραδοσιακά κτήρια (όπως π.χ. έγινε με το «κτήριο Γκουντέλια»).

Σελ. 105 κ.ε: Στα μεταφορικά δίκτυα δεν γίνεται καμία αναφορά στην έλλειψη (επομένως και στην μεγάλη ανάγκη) δημοτικής συγκοινωνίας για σύνδεση των δημ. διαμερισμάτων μεταξύ τους και με την έδρα του δήμου. Επίσης σύνδεση θα πρέπει να υπάρξει και με τους σταθμούς του Ο.Σ.Ε. που βρίσκονται εκτός οικισμών (π.χ. Λιτοχώρου και Ν. Πόρρων, καθώς και της σχεδιαζόμενης στάσης μεταξύ Σκοτίνας και Ν. Παντελεήμονα).

Σελ. 106: Στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών δεν αρκεί μία απλή αναφορά στο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας. Πρέπει να γίνει και πλήρης αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας (καταγραφή όλων των νόμιμων ή μη κεραιών που υφίστανται εντός ορίων του δήμου – και για λόγους δημόσιας υγείας!), αλλά κυρίως στον τομέα της πρόσβασης στο διαδίκτυο (internet) και τις ταχύτητες πρόσβασης ανά περιοχή.

Σελ. 107: Στην άρδευση πρέπει να αναφερθεί η ύπαρξη διαφορετικών συστημάτων διαχείρισης άρδευσης ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα (ανυπαρξία δικτύου) που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Δ.Ε. Δίου σε συγκεκριμένες περιοχές.  

Σελ. 108: Στα απορρίμματα δεν γίνεται καμία αναφορά στην παντελή έλλειψη συστήματος ανακύκλωσης στον δήμο μας.

Σελ. 117: Στους περιβαλλοντικούς κινδύνους δεν καταγράφονται οι, ενδεχόμενοι έστω, κίνδυνοι από την μη ολοκληρωμένη μέχρι στιγμής λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού νότιας Πιερίας, την μη ύπαρξη και λειτουργία Βιολογικού καθαρισμού του Χ.Υ.Τ.Α., την μη ύπαρξη συστήματος ανακύκλωσης κ.ο.κ.

Σελ. 123: Στις επιτροπές του δήμου, πλάι στις αναφερόμενες, πρέπει να προστεθούν και οι δημοτικές διαπαραταξιακές επιτροπές (για τις επίδικες εκτάσεις και για τα διόδια), οι οποίες είναι ψηφισμένες και ορισμένες από το δημ. συμβούλιο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1) Καμία καταγραφή εμπορικών – αγροτικών – επαγγελματικών συλλόγων ή σωματείων (το ότι δεν προβλέπεται ίσως ρητά από τις σχετικές εγκυκλίους, δεν την αποκλείει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο να γίνει).
2) Καμία αναφορά στην Α.Μ.Κ.Ε. «Σχολείο Ολύμπου», στην οποία μετέχει ή έστω την στηρίζει σε πρώτη φάση ο δήμος μας, σύμφωνα και με σχετικές αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου.
3) Πρέπει να υπάρξει αναφορά και στη σύγκρουση αρμοδιοτήτων ως προς την διαχείριση της ευρύτερης Ολύμπιας και παρολύμπιας περιοχής, επομένως και στην ανάγκη προώθησης ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου.


Με την επιφύλαξη (εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο) κατάθεσης και συμπληρωματικού υπομνήματος.

Για την δημοτική παράταξη «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ»
Με τιμή,
Ο Επικεφαλής
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου